Vragen over onze graszoden:

Welke soort graszoden leggen jullie?

Wij leggen A-kwaliteit graszoden van een hoge kwaliteit. Onze graszoden liggen 12 maanden te wortelen op de akkers en zijn daarom vanaf het begin al sterk. Onze graszoden zijn donkergroen van kleur, altijd onkruidvrij en hebben geen plastic netten.

Hoe groot zijn de graszoden?

De graszoden die wij leveren zijn 250 cm lang en 40 cm breed. Opgerold hebben de graszoden een diameter van 35 cm. Het gewicht van een graszode ligt tussen de 16 en 19 kg.

Wanneer kunnen graszoden gelegd worden?

Graszoden kunnen gelegd worden tussen maart en november. In de winter groeit het gras niet en daarom kunnen de werkzaamheden dan het beste opgeschoven worden naar het voorjaar.

Onderhoud

Wat is het eerste onderhoud na het leggen?

Als uw gazon gelegd is dan dient u direct de sproeier aan te zetten. De graszoden moeten de eerste 14 dagen vochtig blijven omdat ze anders gaan krimpen en dit veroorzaakt naden. Na 14 dagen kan het gazon voor de eerste keer gemaaid worden. Betreed het gazon de eerste 14 dagen niet, want de graszoden zijn dan nog niet gehecht aan de ondergrond.

Wat is een onderhoudskaart?

Na de oplevering van uw gazon ontvangt u een onderhoudskaart. Hierop staan adviezen om uw gazon groen te houden en hoe u het de eerste weken moet behandelen.

Hoe lang blijft het gazon goed?

De levensduur van een gazon wordt bepaald door een aantal factoren: OnderhoudOndergrondKwaliteit grasIntensiviteit gebruik In het algemeen gaat een gazon 10 jaar mee. Bij een hoge gebruiksintensiviteit zal dit korter zijn.

Graszoden leggen

Wat zijn de voorbereidingen voor mij?

De ondergrond voor het gras moet vruchtbaar zijn, er dient een laag van minimaal 10 centimeter vruchtbare grond aanwezig te zijn. Indien dit niet het geval is, dan kunt moet deze grond aangevoerd worden. De ondergrond moet onkruidvrij zijn, puinvrij en voor minimaal 70% vlak te liggen. Zorg ervoor dat het grondniveau 2 cm onder de bestrating ligt zodat het gazon mooi aansluit op de bestrating.

Moet ik de oppervlakte exact opmeten?

Voor uw bestelling van graszoden is het nodig dat u een juist aantal graszoden besteld. Het zou zonde zijn als u te weinig graszoden heeft zodat uw gazon niet afgerond kan worden. Bestel ook niet overdreven veel m2 extra, graszoden zijn maar beperkt houdbaar en anders moeten ze weggegooid worden. De oppervlakte meet je door de breedte maal de lengte te doen. Bij aparte vormen moet u de oppervlakte verdelen in kleinere vierkanten.

Hoeveel snijverlies heb ik?

De graszoden zullen nooit perfect passen in uw tuin. De graszoden moeten op maat gesneden worden, dit kan met een broodmes. U moet ervan uitgaan dat u ongeveer 5% snijverlies heeft. Veel snijstukken kunnen hergebruikt worden.

De ondergrond

Welke ondergrond heb ik nodig?

De ondergrond voor een gazon moet bestaan uit zwarte grond, veen of klei. De grond moet namelijk vruchtbaar zijn zodat het gras zijn voedingsstoffen eruit kan halen. Er is minimaal een toplaag van 10 cm vruchtbare grond nodig voor gras.

Moet de grond gespit worden?

Als de ondergrond te hard is moet de grond gespit worden. Spit de grond ongeveer een steekdiepte om, dit zorgt ervoor dat er voldoende lucht en water in de grond zit. Als de grond te hard is dan kunnen de graszoden zich ook niet wortelen in de grond dus het is van groot belang dat de ondergrond los is. In plaats van handmatig spitten kunt u ook een frees gebruiken. Een frees ploegt machinaal de grond om en kan je afstellen van 5 cm tot 25 cm diep.

Mest

Verkopen jullie mest?

Wij verkopen ook mest voor onder uw gazon en voor het seizoen. De meststoffen zijn van hoge kwaliteit en speciaal door ons samengesteld. Welke mest verkopen jullie? Mest voor op het gras: Gardener Gold Mest voor onder het gras: Gardener Professional U heeft 1 kg mest nodig voor een oppervlakte van 25 m2. Als u het gazon heeft bemest moet u direct sproeien. Sproei net zo lang totdat alle mest is opgelost, anders kan uw gazon verbranden.