Uw gazon ontwerpen

Het gazon is vaak het middelpunt van een kleine tuin. Voor veel tuiniers maakt dit het de moeite van het maaien, bemesten en verzorgen waard. Als uw gazon ook dient als speelveld, wees dan realistisch: zaai sterke grassen en neem genoegen met een duurzaam gazon. Dit kan er ook groen en overdadig uitzien – en dat is een belangrijke overweging vanuit het oogpunt van het ontwerp. De vorm van het gazon of een opvallende border kan uw tuin ook een bijzondere uitstraling geven.

Of het nu om formele gazons gaat met strakke randen en omgeven door strakke borders of om informele bloemenweiden bezaaid met bolgewassen of wilde bloemen, grasvelden blijven een belangrijk onderdeel van de meeste tuinen. Vaak wordt gras onnadenkend gezaaid of gelegd, maar toch beslaat een gazon het grootste deel van de meeste tuinen. Waarschijnlijk komt dit omdat gras de goedkoopste manier is om een groot oppervlak te bedekken - gras is de bodembedekker bij uitstek.

Plannen en voorbereiden van uw gazon

Als u een nieuw gazon aan wilt leggen, geef de grond dan voor de aanleg de tijd om tot rust te komen en verwijder meerjarig onkruid. Bedenk oplossingen voor probleemplaatsen met veel schaduw of een natte bodemstructuur. Een vochtige ondergrond kan soms, maar niet altijd worden verbeterd door drainage.

Grasmatten toch liever laten leggen?

Ronde gazons kunnen heel doeltreffend zijn. Meerdere ronde gazons, verbonden door bestrate vlakken met keien, staan mooi in een lange, smalle tuin.

Als uw tuin heel smal is, heeft u slechts ruimte voor een enkel gazon. Maak dan van het gazon het middelpunt van uw tuin en leg er bedden omheen aan, die dieper worden naar de hoek van de tuin. Zet kleine bomen en grote struiken achteraan en kleinere struiken en vaste planten vooraan. Leg ook enkele stapsteenpaden aan die naar verborgen hoekjes in uw tuin leiden.

Rechthoeken gebruiken in uw gazon

Rechthoekige gazons kunnen saai lijken. Soms kunnen ze echter worden verfraaid door een ander tuinelement toe te voegen, zoals een patio of een bloembed, zodat een L-vormig gazon ontstaat.

U kunt ook kiezen voor een vogelbad of zonnewijzer, die u aan een van de zijkanten of achter in de tuin plaatst. Een waterelement is ook een leuke manier om een saai rechthoekig stuk gras te breken.

Een hoekig gazon

Als u voor een diagonaal thema hebt gekozen, wilt u waarschijnlijk uw gazon in een hoek ten opzichte van uw huis plaatsen. Hetzelfde rechthoekige gazon wordt veel interessanter als het in een hoek van ongeveer 45 graden wordt geplaatst. Door plaggen los te steken en te verplaatsen, kunt u dit misschien bereiken zonder van vooraf aan opnieuw te moeten beginnen.

Creatieve rondingen in uw gazon

Een gazon met inhammen en rondingen waar de bloemborders op aansluiten is heel mooi, maar moeilijk te realiseren in een kleine tuin. U kunt wel een border in een grote curve aanleggen, zodat het gras aan de achterkant ‘verdwijnt’, bijvoorbeeld door de border te laten lopen in een bestaand rechthoekig gazon.

Hoogte veranderen in uw tuin

Als u een ‘indruk’ in een klein oppervlak moet creëren, probeer dan een verhoogd of verlaagd gazon. Het trapje hoeft niet groot te zijn: 15-23 cm is vaak genoeg. Zorg bij een verlaagd gazon altijd voor een maaistrip, zodat u de grasmaaier tot de rand van het gras kunt gebruiken.

Een maairand maken

Als de bloemen uit uw borders groeien of er een steile rand is die het maaien moeilijk maakt, leg dan een maaistrip aan van stenen of tegels.

Stap 1:

Baken het grasoppervlak dat moet worden verwijderd af met de stenen als richtlijn. Verwijder de plaggen. Om de nieuwe rand recht te houden, zet u een halvemaan-graskantsteker tegen de steen. Maak de te verwijderen grasplag los door hem met een spade af te steken.

Stap 2:

Maak de ondergrond stevig met bijvoorbeeld een mengsel van zand en grind. Gebruik een houten plank om de ondergrond vlak te maken. Houd rekening met de dikte van de bestrating en gebruik wat mortel.

Stap 3:

U kunt de rand het beste in mortel leggen voor de stabiliteit, maar omdat er niet veel gewicht op rust, kunt u de stenen op klodders mortel drukken en vlak tikken (gebruik een waterpas ter controle).

Een strakke rand

Ronde gazons moeten een strakke rand hebben. Niets is lelijker dan een cirkel die niet rond is. En als u de rand telkens afsteekt, verdwijnt een deel van het gazon met de jaren. Maak om dit te voorkomen een stevige rand met bijvoorbeeld stenen. Gebruik speciale gazonranden waar de randen recht zijn.