Grasmatten worden gelegd voor verschillende doeleinden. Zo worden graszoden gelegd voor de aanleg van sportvelden, siergazons en speelgazons. Om in te spelen op de verschillende doeleinden van het gazon heeft men verschillende typen graszoden ontwikkeld. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken.

Er zijn 4 verschillende soorten graszoden te onderscheiden:

  • Sportgras graszoden
  • Siergras graszoden
  • Speelgras graszoden
  • A-kwaliteit speelgras graszoden

Wij leggen bij al onze klanten A-kwaliteit graszoden. Dit zijn graszoden van de hoogste kwaliteit. Elders worden A-kwaliteit graszoden ook wel premium graszoden genoemd. 

Verschillen tussen de soorten graszoden zitten in:

  • dichtheid;
  • mate van onderhoud;
  • mate van belasting;
  • bestendigheid tegen schaduw;
  • betredingstolerantie;
  • zelf herstellend vermogen.

A-kwaliteit graszoden

A-kwaliteit gras, dit zijn de graszoden die Grasmattenleggen.be legt, is de meest praktische en meest gebruikte graszodensoort. Voorheen werden veelal speelgraszoden gelegd: deze zijn minder dicht bezet met gras en minder goed bestand tegen enige schaduw. A-kwaliteit graszoden zijn graszoden van de allerhoogste kwaliteit! De grassoorten in het gebruikte zaadmengsel zijn erg sterk en geschikt voor een regelmatige betreding. Daarnaast hebben de graszoden een hoge sierwaarde.

Speelgraszoden

Het gebruiksgazon is eveneens stevig, maar ziet er fraaier uit. Het bestaat uit een mengsel van fijnere cultivars van dezelfde grassoorten, en als de grasmat goed wordt onderhouden, zal deze er uitzien als een Engels golfterrein. Een dergelijk gazon heeft vele gebruiksmogelijkheden en is uitstekend geschikt voor tuinfeestjes, vrijetijdssporten zoals badminton enz. terwijl het tegelijkertijd uw bloembedden en huis mooi doet uitkomen.

Sportgraszoden

Speciaal afgestemd op hun belasting, worden sportgraszoden gekweekt. Deze graszoden kunnen extreem goed tegen betreding. Zonder dat het gras er duidelijk onder lijdt, kan er wekelijks op gespeeld worden. Andere verschillen ten opzichte van A-kwaliteit graszoden zijn minder onderhoud en een lagere dichtheid.

Siergraszoden

Het siergazon is voor de perfectionist en mag niet het minste smetje vertonen. Er mag zo weinig mogelijk op gelopen worden (al kunt u er gerust op zonnebaden!) en het vereist het hele jaar door een voortdurende zorg om het volmaakt biljartgroen te houden. Voor een dergelijk gazon is een lichte tot halfzware grondsoort het meest geschikt, maar ook een zware kleigrond kunt u door een juiste grondbewerking voldoende verbeteren zodat deze de fijne grassen van het siergazon goed kan dragen.