Een grasmat die door overmatig gebruik, botte maaimessen of een onjuiste bemesting is beschadigd, is heel gevoelig voor zwamziekten. De zwammen voeden zich met het gras waardoor gele plekken ontstaan. Als u die ziekte niet zo spoedig mogelijk bestrijdt, kan het gras afsterven.

Rooddraad in uw gras

Onregelmatige roze-achtige plekken in de grasmat kunnen wijzen op rooddraad. Dat is een ziekte die wordt veroorzaakt door een roze zwam, waarvan u de vertakkingen op het gras met het blote oog kunt zien. De ziekte kan in elk jaargetijde optreden en de rode draden kunnen door voeten of maaimachine worden verspreid, waardoor de infectie nog groter wordt. Rooddraad wordt vaak geassocieerd met een gebrek aan stikstof. Een geregeld onderhoud van het gazon en een voldoende bemesting helpen de ziekte te voorkomen. De bestrijding gebeurt met een fungicide die dichlorofeen bevat.

Sneeuwschimmel (fusarium) in uw gras

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende en ernstigste van alle zwamziekten – het aangetaste gras is na enkele dagen al dood. De ziekte begint met kleine, cirkelvormige vochtplekken (2,5-5 cm doorsnede), soms met witte of roze wattenachtige schimmelvorming. Deze plekken worden al gauw groter en kleuren van geel naar oranjebruin, waarna het gras afsterft. Meestal is de ziekte het gevolg van een te grote vochtigheid en treedt ze op in gazons met een slechte beluchting en slechte drainage van de bovenlaag. De infectie breidt zich gemakkelijk uit. Ter bestrijding gebruikt men een fungicide, net als bij rooddraad.

Rodeplekkenziekte

Het is een algemeen voorkomende ziekte van graan, die men ook aantreft bij struisgras (Agrostis) en in veel mindere mate bij zwenkgras. In het gazon verschijnen grote plekken verkleurd gras met een geeloranje getinte buitenrand (soms meer dan 1 m doorsnede). Het gras gaat dood en in de plaats ervan verschijnen immune grassen en onkruiden. De ziekte treft heel vaak grasmatten op een van nature zure grond, die een kalkgift hebben gekregen. Ze is heel moeilijk te bestrijden, zodat u de aangetaste plekken het beste volledig kunt uitgraven.

Meeldauw

Dit is een ziekte die vele grassoorten kan treffen. De aangetaste planten vertonen een poederachtige bedekking en kleuren van groen over bruin en van bruingeel naar geel. Ook hier is bestrijding met een fungicide noodzakelijk.

Antracose

Deze ziekte wordt normaliter geassocieerd met straatgras en begint met een gele verkleuring van de bladtop. Vervolgens verspreidt de verkleuring zich over het hele blad tot in het midden van de plant, die oranje of oranjerood wordt. De ziekte wordt veroorzaakt door een verdichte bovenlaag waardoor deze slecht draineert. Als u voor een goede drainage zorgt, zal een behandeling met fungiciden niet nodig zijn.

Smeul

Smeul tast enkel zaailingen aan, die hierdoor heel snel bruin verkleuren, omvallen en doodgaan. De ziekte verspreidt zich enorm vlug. Omdat ze optreedt in de eerste dagen na het ontkiemen, kunt u in enkele uren tijd een hele zaailing verliezen. Smeul doet zich vaak voor wanneer de zaailingen te dicht op elkaar staan. Het is dus te vermijden door een juiste hoeveelheid zaad gelijkmatig uit te zaaien.

Algen

Is uw grasmat altijd vochtig, dan kunt u last krijgen van verschillende soorten algen. De meeste gedijen enkel in vochtige condities. Ze verschijnen meestal op beschaduwde plaatsen en zien eruit als een zwarte, glibberige massa die het vocht opslurpt en tot een soort van gelatineuze massa opzwelt. Als de oorzaak van deze algenvorming is weggewerkt, zullen de algen zonder enig chemisch bestrijdingsmiddel verdwijnen.

Heksenkringen

Een heksenkring wordt veroorzaakt door de zwam Marasmius oreades en aanverwante soorten. De paddenstoelen die aan de oppervlakte verschijnen zijn niet schadelijk. Maar de ondergrondse zwam – een dicht netwerk van witte zwamdraden – verspreidt zich tussen de graswortels en verhindert de normale doorgang van water naar de wortels. De grasplanten gaan dood door gebrek aan voedsel. Elk jaar wordt de zwam en dus ook de kring groter. In het midden van de kring kan het gras later weer gaan groeien.

Het bestrijden van heksenkringen

Heksenkringen zijn hardnekkig. U kunt ze enkel bestrijden door ze volledig uit te graven. U moet dan al de grond - die door de zwam is aangetast - verwijderen, met inbegrip van een halve meter buiten de zone. De kring zelf is duidelijk zichtbaar en heeft een onaangename geur. Het gat vult u vervolgens op met verse aarde, waarin u opnieuw gras zaait. In het centrum van een heksenkring van stuifzwammen en veldchampignons kan een hele of gedeeltelijke ring van weelderig gras ontstaan, doordat daar uit de afgestorven zwamdraden stikstof is vrijgekomen.