Wilt u zo snel mogelijk een nieuw gazon in de tuin zonder in te leveren op kwaliteit? Kies dan voor grasmatten laten leggen door Grasmattenleggen.be! Wij kunnen uw nieuwe gazon op één dag aanleggen en dat binnen 14 dagen. Voor de aanleg van een nieuw gazon maken wij uitsluitend gebruik van verse A-kwaliteit graszoden. Deze grasmatten geschikt zijn voor het aanleggen van een speelgazon.

Wat kost grasmatten laten leggen?

In onderstaande tabel vind u de tarieven voor het laten leggen van graszoden door Grasmattenleggen.be. Voor deze prijzen krijgt u alle voordelen van de professionele aanleg van het gazon inclusief het bemesten van de ondergrond.

< 25 m² 26 -50 m² 51 - 100 m² 101 - 250 m² > 250 m²
Grasmatten laten leggen Op aanvraag € 7,50 € 7,- € 6,- Op aanvraag
Frezen ondergrond * Op aanvraag € 1,- € 0,85 € 0,70 Op aanvraag
Oud gazon verwijderen Op aanvraag € 4,- € 3,75 € 3,25 Op aanvraag

* Gratis in combinatie met het verwijderen van oud gazon.

De werkwijze van Grasmattenleggen.be bij u in de tuin

In de meeste gevallen komen wij vooraf niet langs. Op basis van uw gegevens en een foto kunnen wij de situatie prima beoordelen. Voordat wij ‘s-ochtends vertrekken zorgen wij dat alle benodigde grasmatten zijn geladen plus wat extra’s voor het geval dat…

Wanneer wij bij u thuis arriveren neemt een van onze werknemers eerst even een kijkje en bepaalt hoe we gaan beginnen. Vervolgens starten wij onze vaste werkwijze. De eerste stappen hieronder gelden alleen wanneer een oud gazon wordt verwijderd.

Opgerolde grasmatten
Strak groen gazon
Mooi groot strak gazon

Het verwijderen van een oud gazon

 • Het los snijden van het oude gazon
 • Afvoeren van de oude grasmat
 • Schoonmaken van de ondergrond

Stappenplan grasmatten laten leggen

Onderstaande werkwijze wordt door alle werknemers trouw en nauwgezet gevolgd. Deze bewezen effectieve werkwijze geeft u en Grasmattenleggen.be de garantie op een succesvolle aanleg!

 • Frezen van de ondergrond
 • Grof op hoogte harken van de grond
 • Verwijderen van stenen, wortels en andere grove materialen
 • Verdichten van de ondergrond
 • Waterpas egaliseren van de ondergrond
 • Walsen en bemesten van de ondergrond
 • Graszoden leggen, insnijden en afwalsen

Frezen van de ondergrond

Indien de grond niet los en fijn van structuur is, gebruiken wij een frees. Een frees is een machine die messen door de grond slaat. Hierdoor wordt de grond fijn van structuur gemaakt. Voordeel is dat de bodem hierdoor ook weer luchtig wordt, waardoor het gras beter kan wortelen.

Grof op hoogte harken van de grond

Met een hark wordt vervolgens de grond gelijkmatig verdeeld. Tijdens het harken wordt de hoogte van het gazon grof bepaald. Indien er grond aangevoerd dient te worden, dan gebeurt dit tijdens deze stap.

Verwijderen van stenen, wortels en andere grove materialen

Alle voorwerpen die kunnen leiden tot oneffenheden in de bodem worden met een fijne hark eruit gehaald. Stenen, wortels en polletjes worden verwijderd en afgevoerd.

Verdichten van de ondergrond

Met een zware wals wordt de bodem nu aangedrukt. Dit noemen wij het verdichten van de grond. Doordat we de grond mooi gelijkmatig verdichten, zullen er geen verzakkingen optreden.

Waterpas egaliseren van de ondergrond

Handmatig wordt nu met een waterpas de grond geëgaliseerd. Er wordt hierbij rekening gehouden met bestaande hoogtes in de tuin zoals die van borders en bestrating. De tuin wordt perfect waterpas gelegd waar dit gewenst is. Op andere plaatsen maken we de bodem zo, dat deze egaal komt te liggen.

Walsen en bemesten van de ondergrond

Nadat er met de waterpas een mooie vlakke ondergrond voor de graszoden is gemaakt, wordt deze nogmaals gewalst. De laatste oneffenheden worden eruit gehaald en de bodem wordt nogmaals verdicht. We bemesten de ondergrond voordat we de graszoden leggen met kippenmest. Hier zit veel stikstof in dat een snelle aangroei van de graszoden garandeert.

Grasmatten leggen, insnijden en walsen

De laatste stap is het leggen van de grasmatten. We beginnen altijd met het leggen van een kopse mat. Dit zorgt voor een mooie aansluiting op de bestrating en geeft het gazon extra stevigheid. Haaks hierop worden andere graszoden aangesloten en uitgerold. Vervolgens worden de graszoden op maat gesneden om alle hoekjes en gaatjes te dichten. Met de wals worden na afloop van het leggen de graszoden dicht tegen de grond gedrukt waardoor ze snel zullen gaan wortelen.

Werkzaamheden na het leggen van de grasmatten

 • Opruimen van de werkplek
 • Opleveren van het gazon samen met de klant
 • Uitleg onderhoudsinstructies
 • Aanzetten van de sproeiers

Opruimen van de werkplek

Het personeel van Gras en Groen Graszoden ruimt, voordat zij weer vertrekken, de werkplek netjes op. Snijafval wordt netjes opgeladen en zand wordt bijeengeveegd en opgeruimd. Ook rondom de parkeerplaats van de bus wordt alles aangeveegd.

Opleveren van het gazon samen met de klant

Zodra alles netjes is afgewerkt, loopt een van onze medewerkers samen met u alles nog even na. Er wordt dan gekeken of alles naar tevredenheid is aangelegd. Uiteindelijk is het het belangrijkst dat de graszoden naar uw persoonlijke wensen is gelegd.

Uitleg onderhoudsinstructies

Speciaal voor de aanleg van graszoden hebben wij een onderhoudsbrochure gemaakt. Hierop staan de belangrijkste onderhoudstaken van het gazon aan u uitgelegd. Dit helpt u ervoor te zorgen dat de graszoden zich goed gaan wortelen en een nieuw gazon gaan vormen. Bovendien staan er instructies op voor het onderhoud gedurende het hele jaar. Door deze instructies als leidraad te gebruiken kunt u nog lang genieten van een perfect gazon!

Aanzetten van de sproeiers

Voordat wij weggaan, dienen de sproeiers al aan te staan. Zeker op warme dagen wanneer de zon fel schijnt, is er geen seconde te verliezen. Hoewel u zelf verantwoordelijk bent voor het sproeien, letten wij hier zelf ook altijd goed op. Op dit gebied mag er geen twijfel bestaan, de graszoden hebben absoluut water nodig!