Er zijn veel verschillende soorten grasmatten die worden toegepast om een gazon aan te leggen. De grasmattensoort die wij van Grasmattenleggen.be in bijna alle tuinen leggen, is A-kwaliteit voor speelgazon. Dit type gazon is bestand tegen spelende kinderen en is bovendien erg mooi. Onze grasmatten bestaan uit een graszaadmengsel van veldbeemd, roodzwenk en Engels raaigras. Kijk op de pagina afgeronde projecten om te zien hoe onze grasmatten eruit zien.

In tegenstelling tot uw breedbladige tuinplanten liggen de groeipunten van gras vlak boven de grond en niet aan het uiteinde van loten. Daarom wordt gras sterker van veelvuldig gras maaien, terwijl andere planten daarvan snel uitgeput raken. Gras groeit op twee manieren: of door het vormen van uitdijende pollen of door uitstoeling onder de grond waarbij nieuwe spruiten ontstaan aan kruipende wortels.

De grassoorten in onze A-kwaliteit grasmatten

Door verschillende grassoorten te combineren in één gazon, krijgt u een gazon waarin de grassoorten elkaar aanvullen. Kwekers van graszoden zijn continu bezig met proefvelden om de ideale samenstelling van een gazon te ontwikkelen. Wetenschappers zijn continu bezig grassoorten te kruisen en zo te verbeteren. Wanneer deze rassen op de markt komen worden deze veelvuldig getest. De A-kwaliteit graszoden die wij aanbieden zijn gekweekt uit een zaadmengsel. De grassoorten die gebruikt worden verschillen van elkaar doordat de ene soort bredere grassprieten vormt dan de andere. Door ze met elkaar te mengen krijgt u een erg dicht gazon. Doordat men een soort met fijne uitlopers heeft toegevoegd groeien kale plekken weer snel dicht.

 • 50% veldbeemdgras
 • 20% Engels raaigras
 • 20% roodzwenkgras met fijne uitlopers
 • 10% roodzwenkgras 
Opgerolde grasmatten
Opgerolde grasmatten
Opgerolde grasmatten

A-kwaliteit grasmatten

De A-kwaliteit grasmatten wordt door een aantal factoren bepaald. Allereerst zijn de A-kwaliteit grasmatten ingezaaid met bovengenoemd zaadmengsel. Daardoor krijgt uw gazon een aantal kenmerken:

 • Donker groene kleur
 • Verdraagt kort en regelmatig maaien
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Hersteld zichzelf na intensief gebruik
 • Verdraagt een bepaalde mate van schaduw

De grasmatten zijn bovendien niet gekweekt op plasticnetten. Er zijn ook kwekers die de grasmatten wel op plasticnetten kweken. Doordat de netten de grasmatten al snel bij elkaar houden geeft dit het voordeel dat er snel geoogst kan worden. Dit komt de kwaliteit van de grasmatten echter niet ten goede. De grasmatten zijn relatief dun bezet, en hebben een minder sterk wortelstelsel dan de grasmatten van ons die 12 maanden op het veld hebben gelegen.

Grasmatten vrij van onkruid en ongedierte

Doordat grasmatten een natuur product zijn krijgen deze te maken met ziektes en plagen. Ziektes worden voorkomen door het onderhoud aan het gras op de juiste manier uit te voeren. Invasieve soorten onkruid en ongedierte worden met bestrijdingsmiddelen gericht aangepakt. Wij zijn tegen op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Helaas beseffen wij ons wel dat dit de enige manier is om onkruid en ongedierte uit de grasmatten te weren.

Grasmatten voor intensief gebruik

Als uw gazon intensief gebruikt wordt, is A-kwaliteit gras aan te raden. Dit omdat het voor 50 % uit kruipende grassen zoals Engels raaigras bestaat. Deze grassoort oogt weliswaar nooit helemaal perfect, maar herstelt wel snel van beschadigingen. Onze grasmatten zijn ook begroeid met mengsels polvormende grassen, zoals zwenkgrassen en helmgrassen. Die hebben smalle, naaldvormige bladeren en kunnen zeer kort gemaaid worden. Deze twee grassoorten zorgen voor de hoge sierwaarde van het gazon.

Kweekproces grasmatten

Onze grasmatten worden geweekt op goed gedraineerde zandgrond, die dagelijks bewerkt wordt om 12 maanden later grasmatten te kunnen oogsten. In deze maanden worden de grasmatten wekelijks gemaaid, bemest en wordt ongedierte en onkruid effectief bestreden. Als de grasmatten geoogst kunnen worden, hebben ze de volgende eigenschappen:

 • De grasmatten zijn 12 maanden oud
 • De grasrollen zijn 2 cm dik
 • De afmeting van 1 grasmat is 250 cm en 40 cm breed = 1 m²
 • Een grasrol weegt tussen de 15 en 18 kg

Wilt u een gazon (laten) aanleggen?

Overweegt u door middel van grasmatten leggen een  nieuw gazon te realiseren? Kies dan voor het leggen van graszoden van A-kwaliteit. Grasmattenleggen.be bied u een service waarbij u de graszoden kunt laten leggen. Daarbij nemen wij u alle werkzaamheden uit handen en zodra wij klaar zijn kunnen de sproeiers aan en heeft u een nieuw gazon. U kunt met ons in contact komen door een vrijblijvende offerte aan te vragen. Op basis van uw input zenden wij u binnen 24 uur een passende offerte.